21 Şubat 2013 Perşembe

Reflü Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

3-REFLÜ HASTALIĞININ-ÖZELLİKLE REFLÜYE BAĞLI YEMEK BORUSU HASARI OLUŞMASININ YANİ REFLÜ ÖSOFAJİTİN- SEBEPLERİ NELERDİR?

Aşağıdakilerin biri veya birden fazlası birarada bulunarak rol oynayabilir;
1- Hemen bütün reflü vakalarında ortak olan neden yemek borusunun alt kısmında bulunan fizyolojik kapak mekanizmasının bozulması daha doğrusu mevcut basıncın azalmasıdır. Normalde burada 15-30 mm Hg olan basınç bu hastalarda 10mmHg veya daha aşağı düşmüştür.
2- Yemek borusunun fizyolojik olarak mevcut olan ve yutulan lokmanın mideye kadar ilerlemesini sağlayan ritmik yılankavi peristaltik hareket sinirsel veya organik nedenlerle baskılanmış olabilir.
3- Tükrük ve bikarbonat salgıları azalmış olabilir.
4- Daha önce bir başka nedenle yemekborusu iç zarında bir hasar oluşmuşsa reflü devam ettikçe hasar derecesi artacaktır.
5- Midenin boşalmasında gecikmeye yani mide suyunun ve yenilenlerin sindirim artıklarının midede birikmesine yol açabilecek(mide kanseri, atrofik gastrit, mide atonisi,mide sarkıklığı,mide çıkış deliği--pilor-daralması veya tıkanmsı gibi)durumlarda reflü derecesi artacaktır.
6- Karını göğüsden ayıran diyafrağma zarındaki yırtıklar ve buna bağlı oluşan mide fıtığı durumları reflünün şiddetinin artmasına yol açabilir.
7- Karın içi basıncının arttığı mide ve oniki parmak barsağını yukarı iten hamileliğin ileri aylarında veya karın içindeki büyük tümörlerde,karın içinde aşırı sıvı birikmesine yolaçan siroz veya karın zarı iltihaplarında reflü şiddetlenir.
8- Aşırı kilo-obesite- başlıbaşına reflü sebebidir.
9- Gece yatmaya yakın yemek ve içmek.
10- Dar giysiler,dar kemer,korse vs kullanmak.
11- Müzmin kabızlık en azından tetikleyici bir nedendir.
12- Yastıksız ve karınüstü yatmayı alışkanlık haline getirmek.
13- Karın kaslarını zorlayan çalışma ve sporlar.
14- Daha önce yemekborusu ve mide ameliyatı geçirilmiş olması.
15- Reflüyü tetikleyen yeme-içme alışkanlıkları--alkol, aşırı kahve tüketimi, kolalı meşrubat, çikolata içerikli besinler, yağlı ve etsuyu içerikli besinleri aşırı tüketmek.
16- İrsiyetin -hastalıkta rol oynayan faktörler dikkate alındığında--birçok yönden pay sahibi olduğu anlaşılır.
17- Klasik bir reflü prototipi belirlemek belki hatalı olur ancak ileri yaşlardaki çok kilolu kısa boylu alkolik erkekler daha favoridir.

Dr. Refik Okçu

İlk yayınlar burada; 2- REFLÜ HASTALIĞINDA HASTALARIN YAKINMALARI NELERDİR? 1-Reflü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder