20 Eylül 2012 Perşembe

Reflü Hastalarında Hastaların Yakınmaları Nelerdir?

 2- REFLÜ HASTALIĞINDA HASTALARIN YAKINMALARI NELERDİR?

1- Reflünün hiç kuşkusuz ilk hedef organı ösofagus-yani yemek borusu-dur. Bu organın genellikle mideye yakın olan kısmında daha belirgin olmak üzere değişik mesafeleri içine alan ve değişik derecelerde tahribat yapabilir. Tedavi yapılmamış ve tedbir alınmamış hastalarda reflü devam ettikçe ilk zamanlarda daha yüzeyel ve daha aşağı seviyelerde olan tahribat giderek yemek borusunun daha yukarılarını ve daha derin tabakalarını etkileyebilir. Böylece başlangıçta sadece göğüs alt kısmında iman tahtası denilen kemik arkasında olan hafif yanmalar daha sonra bütün göğüse yayılabilir,ağrıya dönüşebilir hatta bu ağrı sırta vurabilir. Böyle durumlarda akciğer,kalb veya kas rahatsızlığının düşünülmesi az değildir.
2- Özellikle yemeklerden sonra yoğun reflü olduğunda midede bulunan yemek artıkları ağıza kadar gelebilir.Bu bir kusma olayı olmadığı halde kişiyi en azından konfor olarak çok rahatsız edecektir. Bu olaya rejurjitasyon diyoruz.Eğer yemek sonrası değilse ağıza acı bir su gelirki bu su asit ağırlıklıdır. Uzun devam eden reflülerde yemek borusunda ülserler meydana gelmeye başlarki bu durumda değişik derecelerde yutma zorluğu veya ağrılı yutmalar olacaktır.
3- Uzun zaman devam eden reflü olayı aylar yıllar içinde dişlerin rengini değiştirir mine tabaksının tahrip olmasına diş kenerlarının düzensiz hale gelmesine neden olur.Keza dişetlerinin de hastalanmasına neden olurki yanlış teşhis durumlarında tedaviler de yanlış veya gereksiz yönlerde olacaktır.
4- Reflü sırasında yukarı kaçırılan safralı asitli ve içinde birçok sindirim fermenti olan materyel sağlam dokular için zararlıdır. Gırtlağa kadar ilerlediğinde ses tellerinin ve ses kalitesinin bozulmasına neden olur.
5- Gırtlağı ve nefes borusunu tahriş etmeye başlayınca öksürük başlar. Daha sonra artık kronik bir öksürük haline döner veya zaten bronşiti olan kimsenin mevcut yakınmalarının dahada artmasına sebep olur. Hatta bronşların iltihaplanması sonucu kronik bronşite ve sık balgam çıkarmaya dönebilir. Belki başka faktörlerinde eklenmesiyle zatürre--pnömoni--ye dönebilir. Bu durumda ateş yüksekliği de olabilir.
6- Hastada çeşitli derecede nefes darlığının çıkmasına veya önceden var olan astım bulgularının nöbete dönmesine neden olabilir. Gece nefes borusuna kacan reflü materyeli aniden boğulma tablosuyla hastanın panik halinde uyanmasına yolaçabilir.
7- Daha önce olan farenjit veya sinüzit gibi rahatsızlıkların alevlenmesine veya kronikleşmesine neden olabilirki.Bu durumda başağrısı da olur. Şöyle mantık kurallarıyla tartılsa başağrısıyla reflünün ne alakası var denilebilir ancak sonuçlar öyle demiyor.
8- Yukarda saydığımız hemen bütün anormallikler sonucunda hasta ve yakınlarının pekçok rahatsız oldukları bir durum ortaya çıkarki buda nefesin kokmasıdır. Reflünün etkilediği organların değişik derecede iltihaplanmasının ve midedeki sindirilmiş kokuşmuş besin artıklarının neden olduğu pis kokunun bu hastalarda sıklaşan geğirmelerin de etkisiyle etrafa yayılması sonucunda çok kimsenin dolayısıyla hastanın da hem fizik hem psikolojik rahatsızlığına neden olur.
Dr.Refik Okçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder